категорії: кіно новина

«Оскар-2011»: Хай живе «Король»!

теґи: Історія іграшок, Колін Фьорт, Наталі Портман, Оскар, Оскар-2011, Початок, Промова короля, Соціальна мережа, Том Хупер, Чорна лебідка, кіномистецтво

Кадр з фільму «Промова короля»В останню неділю зими Американська кіноакадемія нагородила найкращі, з її погляду, фільми року на церемонії вручення «Оскару». Як очікувалося, тріумфатором став фільм «Промова короля», який здобув нагороду в основних номінаціях: «Кращий фільм», «Кращий режисер» (Том Хупер), «Кращий сценарист» (Девід Сайдлер) та «Краща чоловіча роль» (Колін Фьорт).

Статуетку за «Кращу жіночу роль» отримала Наталі Портман за гру в «Чорній лебідці». Обидві відзнаки за ролі другого плану отримали Крістіан Бейл та Мелісса Лео за фільм «Боєць». «Кращим анімаційним фільмом» стала «Історія іграшок-3: Велика втеча». Black Swan

«Початок» з Леонардо Дікапріо в головній ролі отримав кілька «технічних» нагород: за кращі спецефекти, кращий звук, кращий монтаж звуку та кращу операторську роботу (Воллі Фістер). «Технічні» нагороди перепали й «Соціальній мережі»: кращий монтаж, кращий саундтрек та кращий адаптований сценарій (Аарон Соркін).

«Кращі костюми» та «Краще художнє оформлення» дістались «Алісі в країні чудес», а ще один «Оскар» отримала «Історія іграшок-3: Велика втеча» за кращу пісню (We belong together). За кращий грим нагородили фільм «Людина-вовк» – рімейк однойменного фільму 1941-«Початок» / Inception (Крістофер Нолан, 2010) го року. 

«Кращим фільмом іноземною мовою» стала «Помста» (Данія, Швеція), а «Кращим документальним фільмом» – «Внутрішня справа» з Метом Деймоном в головній ролі.

В короткому метрі нагороди отримали «Втрата» («Кращий короткометражний анімаційний фільм»), «Бог кохання» («Кращий короткометражний ігровий фільм») та «Тут немає чужих» («Кращий короткометражний документальний фільм»).